Erasmus+ projektzárás Törökországban

A „F.E.E.L. Fairytales Empower Empathy Line” című, Erasmus+ 2020-1-ELO1-KA229-078804-5  számú nemzetközi projekje zárult a Péter András Gimnázium és Kollégiumnak a törökországi Karasuban (Sakarya tartomány) 2023. május első hetében.

A projekt témája: Empátiás készség fejlesztése a varázslatos mesevilágon keresztül, melynek során a diákok, nemzetközi csoportokban együttműködve, olyan mesékben is megtalálható fogalmakat próbáltak közösen azonosítani és pozitív megfelelőjükkel helyettesíteni, mint a gyűlöletbeszéd, zaklatás, bizalmatlanság, faji előítélet, angol munkanyelven.

Az empátiás készséget, a diákok által írt és előadott történeteken keresztül erősítettük, melyek a természethez, sportokhoz, állatokhoz, művészetekhez és a migrációhoz kapcsolódnak. Az Erasmus+ projekthéten, a Karasu Atatürk Anadolu Lisesi középiskola vendégei voltunk, görög, olasz és spanyol partnereinkkel együtt.

A napi hat órás iskolai projektfoglalkozások mellett, a diákok és tanárok kulturális programokon és  kirándulásokon vettek részt, melyek során nemzetközi estet szerveztünk ételkóstolóval, ellátogattunk  Isztambulba  és a Sakarya –folyó torkolatához, ahol a Fekete-tengerbe ömlik.

Kiutazásunk során láttuk a Fekete-tengert, az Égei-tengert és a Márvány-tengert, jártunk Plovdivban, Edirnében, és Rodostóban (Tekirdag) koszorúztunk a Rákóczi háznál. Hazautazásunk során megálltunk a Vaskapunál (Kazán-szoros) és Herkules-fürdőnél.

A kiutazó magyar csapat tagjai: Antóni Dániel, Marhás Barnabás, Nagy Zita, Pap Natasa, Szalóki Kristóf és Tóth Nikoletta, a Péter András Gimnázium és Kollégium 10. C osztályos diákjai, kísérőik: Kiss Katalin és Kővári Csilla tanárok voltak. 

Ezzel a nemzetközi találkozóval lezárult a 2019-2023. közötti projektsorozat, mely során öt projektben, összesen 72 diákunk jutott ki partneriskoláinkhoz: Csehországba, Franciaországba, Görögországba, Horvátországba, Olaszországba, Spanyolországba, Svédországba, Portugáliába és Törökországba.

Nemzetközi együttműködési tervünk alapján újabb Erasmus+ pályázatokat adtunk be, melyek reményeink szerint további lehetőségeket nyújtanak az idegen nyelvek és kultúrák iránt érdeklődő nálunk tovább tanuló diákoknak.